Kontroll kingib vabaduse

Kontroll. Kui kontroll jutuks tuleb, räägitakse sellest sageli kui millestki piiravast. Eks selles ole omajagu tõtt, kuid samas eelistan mina vaadelda kontrolli kui toetavat raamistikku. Kontroll, seejuures just nimelt enesekontroll kingib mulle näiteks vabaduse.

Kontroll tähendab, et kehtivad teatavad reeglid. Need põhimõtted võib igaüks ise endale kehtestada. Moodsas ühiskonnas elades jõuab meieni muidugi ka ühiskonnapoolset kontrolli, olgu see siis seaduste, sotsiaalsete normide või kasvõi meiega koos elavate inimeste kaudu. See on normaalne. Kontrolli oleme me inimestena ju alati vajanud. Ilma kontrollita laguneks kõik koost. Mõtle sellele hetkeks. Kui lähed poodi süüa ostma, siis eeldad, et kõik on omal kohal ja leiad vajaliku üles. Riiulitel kehtib teatav süsteem. Organiseeritus. Õues kehtivad liiklusreeglid. Inimestega suheldes kontrollid end teataval määral samuti, et mitte teistele haiget teha. Kontrollist teisel pool võib olla ka hirm, kuid sellesse ma praegu ei lasku.

Inimkond sündis maailma kontrollima

Aeg-ajalt olen mõelnud, et isegi natuke naljakas, kui kontrollijanused inimesed on. Oleme loonud endale süsteeme juba sellest ajast saati, kui koopas elasime ja mammuteid jahtisime. Erinevate isiksuste vahel kujunes välja hierarhia. Teatud inimesed hõimust olid juhid, teised järgijad. Reegleid ja kontrolli omades suutsid inimesed sõna otseses mõttes ellu jääda ning omadega kahekümne esimesse sajandisse välja areneda. Sajandite ja aastatuhandetega oleme loonud järjest keerulisemaid süsteeme, reegleid, kontrollimehhanisme. Kui mängu tulid masinad, muutus kontroll veelgi keerukamaks. Tehnoloogiaajastul arenevad süsteemid veelgi meeletuma kiirusega.

Milleks me kogu seda kontrolli vajame? Ellujäämiseks. Arenguks. Maailma kooshoidmiseks. Tõsi, kontrolliga võib üle panna. Nii palju, kui elus seadustekste tõlkinud olen, ei armasta ma neid absoluutselt. Ja see on veel pehmelt öeldud. Legaalses kõnepruugis on kontrolliga mõnevõrra manipuleeritudki ning selle keerdkäikudest saavad raskepärase sõnakasutuse tõttu aru vaid vähesed. Need vähesed, kes õpivad õigusteadust ja omandavad oskuse ja loa nendes kontrollipaleedes ringi uidata. Nn. tavainimene eksiks neis kõledates suurtes lossides silmapilkselt.

Kontroll armastab mind. Mina armastan kontrolli.

Ma armastan kontrolli, kui olen selle ise enda jaoks valinud. Igasugune mikrojuhtimine, mille puhul keegi igat minu sammu suunata püüab, mulle ei sobi. Küll aga on mul tugev enesekontroll. Ehitan endale ise müürid ümber ning kaevan nende ja maailma vahele veel kena kraavi, et segavad faktorid minu lossi sisse tungida ei saaks. Vahel, kui olen väsinud või kaotan muul põhjusel fookuse (näiteks on vaja lossitornist ennastunustavalt teleskoobiga kaugeid tähti passima jääda), võib mu lossivärav kogemata avaneda. Sisse jooksevad kurjuse käsilased, kes hakkavad minu kaunilt loodud lossis tasapisi laastamistööd tegema. Kui neid märkan ja mul on jõudu, viskan nad välja. Kui olen eriti kurnatud, lasen neile ringi möllata. Ja nii ma pärismaailmas sihitult mööda Instagrami ketrangi. Või on tegu olukorraga, kus mul oleks nagu vaba aeg käes, et saja lemmikprojektiga tegeleda, kuid mingil põhjusel ei suuda ma pihta hakata.

Kui ma ei suuda pihta hakata, puudub kontroll…

Kui ma ei suuda pihta hakata, siis tavaliselt tähendab see, et mul pole plaani.

Kui ma ei suuda pihta hakata, puudub mul konkreetne fookus. Tahaks nagu kõike, kuid see “kõik” on vormitu plönn, millele ma ei suuda kuidagi käsi ümber panna, et ta minema tassida.

Kui mul on kontroll ja plaan, saan rohkem tehtud. Ma teen asjad ära. Mul on põhjus nendega alustada, kui nad silme ees on. Sestap panengi enamik ülesandeid Tick Tick rakendusse kirja. Kasutan seda nii mobiilis kui ka arvutis. Minu isikutüübile sobib sinna linnukeste tegemine ülihästi ning pakub mulle väikse eduelamuse. Just selle pisikese saavutuse pealt on mul hea hooga edasi minna. Panen plaani kirja ka sellised asjad nagu trennid. Jõusaalis käimine asetseb küll minu non-negotiable kategoorias ehk ma ei jäta seda peaaegu mitte kunagi ära, kuid tahan seda nimekirjas näha. Tahan seda võimalust trenni taha linnukest teha. See teeb mu päriselt rõõmsaks.

Meal prep on üks kontrolli vorm

Kontroll on ka meal prep. Mul on toidud ette valmistatud, et pakkuda iseendale nädala sees rohkem vabadust. Otsustan korra pühapäeval, mida järgmistel päevadel lõunaks ning vahel ka õhtuks ja hommikuks söön. Jooksvalt tuleb mul seega vähem otsuseid teha. Mul jääb alles tahtejõudu, aega ja energiat. Mulle jääb vabadus. Selles vabaduse mullis olen loov. Tunnen end rahulikuna, sest olen enda jaoks olulise kontrollitult ära teinud. Ma eelistan tšillimisele alati kontrollitult eesmärgi poole liikumist. Sest see tähistab kasvu. Enesearengu igavese fännina just kasvu ma taga ajangi.

Kuidas sinuga lood on? Kas seostad kontrolli vabadusega?

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga